Dutch Digital Day 2019

Leestijd: 6 minuten

Afgelopen vrijdag was alweer de vijfde editie van de Dutch Digital Day (DDD). Een evenement van branchevereniging Dutch Digital Agencies waarbij de hele industrie samenkomt voor inspiratie, netwerken en bijzondere cases. Dit jaar stond in het teken van ethiek & digital. Tien unieke sprekers stonden klaar om hun visie met ons te delen. Ook dit jaar reisde ik met vier collega’s af naar Undercurrent in Amsterdam; benieuwd of ik weer net zo enthousiast en vol inspiratie terug kwam als vorig jaar. Samen met mijn collega (UX) Designer Madelein geef ik je een sfeerimpressie van deze editie. Beleef je de dag met ons mee?

Eens per jaar is het tijd om te schitteren, te delen en de juichen. Op de DDD krijgt je als designer, developer of digital marketeer een injectie met next-level inspiratie. Talent en masterminds komen samen voor interactieve sessies, keynote sprekers, verrassende cases en morele discussies. Het hoofdthema van de dag is ‘Meet you on the other side’. Achter iedere grotere verandering schuilt de vraag waarom en hoe. Digitale veranderingen worden mogelijk gemaakt door een grote groep van anonieme designers. Zij werken achter de schermen. Niemand kent hun naam. Alleen hun roem. Zij zijn de hoofden, harten en handen die dit digitale tijdperk wereldwijd hebben gevormd. Benieuwd naar de DDD 2018? Lees onze ervaring in dit artikel.

We worden ontvangen door het vertrouwde gezicht van de vaste DDD moderator Jim Stolze. Of we één klap willen geven voor iedereen die jonger dan 30 is. Serieus?! Ik val dus meteen af. Iedereen onder de 25 jaar dan? Nog steeds een grote groep. Dat had zelf Jim zelf ook niet verwacht. Best een jonge groep aan talenten bij elkaar. Oké, jonger dan 21 jaar? Ah, gelukkig dat zijn er maar een stuk of vijf. Nu we weten wat de gemiddelde leeftijd van het publiek is kunnen we beginnen met hoe kan het ook anders; de piepjonge (1995) Marie-Anne Faustinelli.

Maakt niet uit. Gooi het weg. Koop een nieuwe!

Marie-Anne Faustinelli, in 2017 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, is contentmaker met een voorkeur voor videoclips. Iets onwennig komt ze het podium op, maar met haar 23 jaar is het haar vergeven. Deze winnaar van het Nederlandse Film Festival laat ons een video zien waarin ze de consumptiemaatschappij onder de aandacht brengt. Een video die er eerder uitziet als een hippe muziekclip, best gaaf! Ook ik word aangesproken door de boodschap. Oeps. Ik ben namelijk ook van de “makkelijk” generatie. Liever iets nieuws kopen dan repareren en ook online bestellen doe ik dagelijks. Ze laat ons zien dat we geld uitgeven alsof dit het meest normale is om te doen. Haar punt is gemaakt.

Mijn collega Madelein (Madi voor bekenden) is onder de indruk van Tom Londen en Mike Monteiro. Ze vertelt;

Magie vs technologie

Van alle aanwezige sprekers bij deze editie van de DDD was ik voornamelijk benieuwd naar Tom London, tech magicus en creatief hacker, omdat ik hem kende van zijn optreden bij America’s Got Talent (AGT).

Als je naar het verhaal van Tom London luistert, hoor je hoe zijn doel door de jaren heen is veranderd. Gestart als tiener die alleen maar beroemd wil worden tot een man die echt van betekenis wil zijn. Hij vertelt hoe hij uiteindelijk bij AGT terecht kwam en liet ons zien hoeveel denkwerk en uitvoering hij moet verrichten om tot een werkend stukje “magie” te komen. Technologie en magie gaan hand in hand.

Alle geavanceerde magie is niet te onderscheiden van technologie.

Tom London – Creatieve hacker en TEDx-spreker die videogameachtige programma’s, real-time gegevens of algoritmen gebruikt om zijn kunstwerken te produceren.

Voor één van de optredens bij AGT reisde hij de hele wereld over om zo bij alle wereldwonderen vier keer een opname te maken met de naam van ieder jurylid; en Heidi maar denken dat het ‘magie’ was dat precies haar naam bij het Vrijheidsbeeld genoemd werd.

Hij is inmiddels gestopt met optreden en focust nu op het creëren van kunst met een boodschap. Eén van zijn laatste kunstwerken gaat om het vertonen van real-time emoties op je spiegel – de emoties komen anoniem van twitter – en het laat de gebruiker zichzelf zien in de emoties. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om online depressie te herkennen, iets waar hij zelf ook mee te kampen heeft gehad.

Let’s destroy Silicon Valley

Op de presentatie van Mike Monteiro, auteur van het boek Ruined by Design, zat ik op voorhand niet te wachten. Mijn vooroordelen (dit wordt verantwoord geklets over designethiek) verloor ik snel en ik werd positief meegetrokken in zijn verhaal. “De wereld is niet kapot. Het werkt precies zoals wij het ontworpen hebben, wat betekent dat wij het verkloot hebben.” Hij gaf voorbeelden van Google met een racistisch beeldherkenningsalgoritme, die als poging dit te ‘repareren’ simpelweg het woord ‘gorilla’ hebben verwijderd uit hun auto-tag tool, en Facebook die real-life experimenteert op haar leden door het tonen van negatief nieuws om te zien of dit effect heeft op hun gezondheid.

“De wereld is niet kapot. Het werkt precies zoals wij het ontworpen hebben. Wat betekent dat wij het verkloot hebben”

“Ik ga je geen goed gevoel geven. Het is niet eerlijk om te denken dat je zelf geen invloed hebt.” De basis voor een ethische framework zijn de woorden No en Why. Bepaal je grens voor wat jij ethisch verantwoord vindt en zeg nee als deze overschreden wordt. Snelheid en schaalvergroting lijken wel belangrijker dan normen en waarden; iedereen wil nummer 1 worden. In Silicon Valley is de hoe-vraag altijd belangrijker geweest dan het waarom. Wat wij maken, overleeft ons. Wij moeten de verantwoordelijkheid op ons nemen voor het totale ecosysteem waarin wij ontwerpen.

Dutch Digital Day 2019 – Mike Monteiro – Design Ethics
IMG_1833

Wie ons niet alleen iets verteld maar vooral laat horen en voelen is de laatste spreker van de dag; LJ Rich.

Het luisteren van de toekomst

LJ Rich, presentatrice bij de BBC met een voorliefde voor muziek, technologie, sci-fi en algemene geek-achtige activiteiten, begon haar presentatie met het spelen van Bohemian Rhapsody. Vanaf de eerste tonen zong iedereen braaf mee. Het was een test, waar wij allemaal voor slaagden. Dit was direct de eerste les: muziek heeft kracht. Je weet meteen wat je moet doen of zeggen zonder dat iemand dit aangeeft. Er zijn ongeschreven regels die dicteren hoe ons lichaam reageert op muziek.

Wij zijn veel meer ingesteld om geluid te ontvangen dan we denken. Voor de normale mens is muziek een herinneringsversterker en brengt het emoties naar de voorgrond. Muziek is een fundamentele, universele menselijke reflectie. LJ Rich ervaart muziek een niveautje hoger; ze heeft namelijk synesthesie. Dit betekent dat zij muziek ervaart bij verschillende activiteiten. Bij het eten van aardappelpuree adviseert ze trouwens The Eagles, mocht je het willen testen. Bach schijnt goed te werken bij het drinken van groene thee.

Muziek is data en liedjes zijn net zoals mensen. Er zijn vier akkoorden die het snelst emoties verwekken. Je kunt ze vergelijken met emoties van; veilig thuis, naar buiten, gevaar en weer veilig thuis. Deze vier akkoorden zijn de basis voor bijna alle liedjes. Van Heavy Metal tot Céline Dion.

Door het streamen van muziek is de structuur ervan veranderd – binnen 20 seconden moet je al bij het refrein zijn. Bijzonder was hoe LJ Rich mij liet zien dat geluid een vorm van emotionele valuta is en dat muziek een basis vormt voor taal in onze hersenen. Ook al leren machines nu hoe ze muziek moeten maken, wij worden als mens gevormd door muziek. Wij kunnen onze levens dusdanig verrijken door aandacht voor de muziek om ons heen, muziek van het dagelijks leven. Door muziek kunnen wij de inspiratie vinden die wij zoeken.

IMG_1830
Dutch Digital Day 2019 – Undercurrent

We sluiten de dag af met een borrel aan het water van Undercurrent en praten na over de sprekers. We hebben gelachen om de rare act van Jan Dirk van der Burg & Flavia Faas (lees meer over deze spreker via onderstaande link), werden verrast door de live hack van Tom London, werden geïnspireerd door LJ Rich en tot nadenken gezet door Mike Monteiro. Ik ben nog steeds net zo enthousiast als vorig jaar en ook komende editie ben ik er zeker weer bij! Zie ik je daar?