Digitale toegankelijkheid: waar staan we momenteel?
Onze samenleving digitaliseert in rap tempo en vooral voor mensen met een beperking is het een flinke uitdaging om mee te blijven doen. En dat zijn er meer dan je denkt. Geschat wordt dat alleen al in Nederland tot zo´n 4,5 miljoen mensen moeite hebben om een website goed te gebruiken. En dat staat nog los van mensen die tijdelijk (oogoperatie, gebroken arm) of situationeel (buiten in de zon, stiltecoupé) een probleem hebben om apps of sites te gebruiken.
Vandaar dat sinds 2018 overheden wettelijk verplicht zijn te werken aan toegankelijke websites en apps via het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Volgens dit besluit moeten overheden zich inspannen om haar websites en apps te laten voldoen aan 50 verschillende criteria (Web Content Accessibility Guidelines ofwel WCAG 2.1 AA). Denk hierbij aan aanpassingen in contrast, alt-teksten bij afbeeldingen of een logische koppenstructuur op een pagina. En dit tijdelijk besluit zal binnenkort worden vervangen door een echte wet; de wet digitale overheid.
Tot zover de regels, maar hoe zit het in de praktijk.
Nou, dat valt nog niet mee. Volgens de monitor die Stichting Accessibility ieder jaar uitvoert, blijkt dat van de overheden die tot en met 2021 een verklaring hebben afgegeven over de digitale toegankelijkheid van hun websites en apps maar 6% daadwerkelijk voldoet aan de richtlijnen. En dat terwijl zeker de helft van de overheden nog een verklaring moet afgeven. Een aantal belangrijke redenen waarom dit achterblijft:
- Gebrek aan kennis, zowel binnen de organisatie als bij toeleveranciers
- Gebrek aan (priori)tijd. Vooral in bestuurslagen is nog een gebrek aan urgentie.
- Gebrek aan budget. Een audit uitvoeren om te weten te komen waar het in een website of app aan schort, is pas het begin. Daarna moeten maatregelen worden doorgevoerd. Het is lastig vooraf in te schatten wat dat allemaal gaat kosten.
- Verkeerde verwachtingen. Je bent niet klaar als je digitale kanaal voldoet. Dan ben je eigenlijk pas op niveau. Vanaf dat moment moet je de website toegankelijk zien te houden.
Ok, zul je denken. Dat is een hele klus. Maar ik ben geen overheid dus wat heb ik ermee te maken?
Nou, meer dan je denkt.
In juni 2025 wordt de Europese toegankelijkheidswet ingevoerd. Dit is een richtlijn voor alle lidstaten die verplicht dat alle belangrijke diensten en producten toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking.
Over wat voor diensten hebben we het dan?
- Computers en besturingssoftware
- E-books
- Webshops
- Pinautomaten, ticketservices en incheckmachines
- Smartphones
- TV-apparatuur met betrekking tot digitale televisiediensten
- Telecommunicatiediensten, zoal de apps en websites van je provider
- Audiovisuele mediadiensten, zoals Netflix, Videoland en Spotify
- Online en offline diensten die te maken hebben met transport, zoals kaartjesautomaten, apps en websites
- Alle financiële diensten, zoals internetbankieren
En dus ook onze online publicaties in WPMagazines. Bij DutchGiraffe houden we zoveel mogelijk rekening met de toegankelijkheid, de doelgroep en leggen we de WCAG richtlijnen voor bij de opdrachtgever. Een aantal criteria wordt automatisch meegenomen in het ontwerp zodat we een zo groot mogelijke doelgroep kunnen bereiken.
Hoewel 2025 nog ver weg is en er zeker nog een overgangsperiode zal zijn is het verstandig om je voor te bereiden op wat komen gaat. En bedenk je wel:
En niet onbelangrijk:
- Je sluit niemand uit, dus het is ook goed voor je imago
Wil je meer weten over welke stappen jij kunt of moet nemen? Neem dan contact op met Milou.
In samenwerking met Leon Op de Beek, Strategisch Communicatie Manager
DigiToegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma ICTU.