De creatie van inclusieve en WCAG vriendelijke content
In een tijdperk waarin het internet onze dagelijkse interacties en informatiebronnen bepaalt, is digitale toegankelijkheid een kernbegrip geworden voor het creëren van een inclusieve online wereld. Digitale toegankelijkheid verwijst naar het ontwerpen en ontwikkelen van digitale producten, zoals websites, apps en digitale publicaties, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun fysieke of cognitieve vermogens. Dit is niet alleen een kwestie van naleving van regelgeving, maar vooral een ethische en praktische benadering om ervoor te zorgen dat digitale middelen daadwerkelijk inclusief zijn.
Deze blog zal dieper ingaan op de cruciale rol van digitale toegankelijkheid in het moderne online landschap en hoe dit wordt gepresenteerd in de nieuwste versie van WPMagazines.
Het belang van WCAG vriendelijkheid
De reden waarom digitale toegankelijkheid zo cruciaal is, ligt in het feit dat het internet een belangrijke bron van informatie, communicatie en diensten is geworden. Mensen met verschillende beperkingen, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen, hebben vaak specifieke uitdagingen bij het gebruik van digitale platforms. Hier komt het concept van inclusieve content om de hoek kijken. Inclusieve content draait om het creëren van digitale ervaringen die voor iedereen begrijpelijk, navigeerbaar en bruikbaar zijn.
Nu is al een paar keer de term WCAG genoemd, maar wat houdt dit eigenlijk in? WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, dus Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webinhoud in het Nederlands. Deze internationale richtlijnen zijn opgesteld en bedoeld om websites en digitale content toegankelijker te maken voor mensen met verschillende visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. De WCAG-richtlijnen bestaan uit een reeks aanbevelingen en succescriteria die webontwikkelaars, ontwerpers en contentmakers kunnen volgen om ervoor te zorgen dat hun digitale inhoud voor een breder publiek toegankelijk is.
WPMagazines en de WCAG richtlijnen
Het digitale publishing platform van DutchGiraffe, WPMagazines, heeft een speciale focus op digitale toegankelijkheid en de integratie van de WCAG-richtlijnen. Vooral de aankomende nieuwe versie van WPMagazines, versie 3.0, heeft WCAG-vriendelijkheid bovenaan het prioriteitenlijstje staan.
Nu vraag je je misschien af, hoe ziet dat er in de praktijk uit? Op het WPMagazines platform zijn er allerlei mogelijkheden voor de content creator om de content toegankelijk te maken. Denk hierbij aan de mogelijkheid om alt-teksten toe te voegen aan afbeeldingen voor mensen met visuele beperkingen, ondertiteling voor video’s voor slechthorenden en doven, toetsenbordnavigatie voor mensen met motorische beperkingen en voldoende kleurcontrast voor mensen met beperkt zicht.
Wij implementeren de WCAG-richtlijnen om inclusieve content te waarborgen. We hechten daar zoveel waarde aan omdat we graag inclusief willen zijn. Daarnaast worden de normen rondom WCAG vanaf 2025 strenger en willen we ons hier nu alvast op voorbereiden. We willen hierin voorlopen op de rest. Deze regels gaan in eerste instantie streng gelden voor de overheid en de semi overheid. Dit is een potentiële doelgroep waar we ons op willen focussen. En daarbij zijn onze magazines bedoeld voor grote doelgroepen, we willen dat iedereen onze publicaties kan lezen.
We zijn van plan om de toegankelijkheid in de toekomst te blijven handhaven en verder te ontwikkelen. Dit doen we door te blijven sleutelen aan het platform. Binnenkort komt WPMagazines 3.0 op de markt, maar na de lancering stopt het ons niet om te blijven verbeteren en met versie 4.0 te komen. Inclusieve content kan een tastbare realiteit worden die bijdraagt aan een meer inclusieve en rechtvaardige digitale wereld, en daar dragen wij maar al te graag aan bij!
Samen zorgen we voor digitale toegankelijkheid
Laten we gezamenlijk de weg van digitale toegankelijkheid en inclusieve content bewandelen en andere digitale platforms uitnodigen om zich aan te sluiten. Deze reis gaat niet alleen over naleving, maar ook over het omarmen van kansen om een inclusieve online omgeving te creëren, waarin iedereen wordt verwelkomd en gehoord. Door toegankelijkheid centraal te stellen, kunnen we een positieve impact hebben en een wereldwijde digitale ruimte creëren waar gelijke deelname voor iedereen een realiteit wordt. Sluit je aan bij ons streven naar inclusieve content en help de digitale wereld voor iedereen te verbeteren.
De eerste stap kan hierin lastig zijn, daarom helpen we je graag deze eerste praktische stap te nemen. Vorig jaar is er een blog geschreven over de verschillende design- en functionele aspecten die kunnen worden geïmplementeerd om digitale toegankelijkheid te bevorderen. Lees deze blog hier en leer meer over deze tips en tricks.
Ben je dus bewust van de digitale toegankelijkheid van al je online projecten en zorg voor een inclusieve en WCAG vriendelijke manier van het inrichten van je digitale wereld. Ben je benieuwd hoe DutchGiraffe je daarmee kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op!