Maand van de digitale fitheid
Veel mensen zitten langer dan 4 uur per dag te kijken naar hun computer of een ander scherm. Dit is een ontwikkeling die vooral heeft plaatsgevonden in de laatste 20 jaar. Niet iedereen is hier op voorbereid, en ook niet iedereen weet wat hij of zij precies aan het doen is. Dit artikel zal zorgen dat jij beter bekwaam bent voor de digitale wereld.
Digitale fitheid
Zoals eerder is vermeld, neemt de deelname van de digitale wereld toe. Vooral op werk worden fysieke activiteiten vervangen door online bezigheden. Omdat steeds meer mensen achter hun computer schuilen, is het belangrijk dat er meer informatie te vinden is over hun digitale gesteldheid. Daarom bestaat er een maand van de digitale fitheid. In de maand Maart worden door verschillende partijen met veel kennis en affiniteit met de digitale wereld, informatie, tips en tricks gedeeld om de digitale gebruiker te helpen.
Wat is de maand van de digitale fitheid
In de maand van de digitale fitheid wordt er informatie gegeven over alles wat in de digitale werkomgeving plaatsvindt. Denk aan het opslaan van data, het beveiligen van accounts en het managen van mensen. Met behulp van deze informatie kunnen zowel de werknemers als werkgevers beter en veiliger te werk gaan. Deze maand is echt bedoeld om de juiste informatie en inspiratie te delen, zodat degene met minder kennis de goede kant wordt opgestuurd in de digitale wereld. De maand van de digitale fitheid kent 5 pijlers. In het volgende stukje vertellen wij meer over deze vijf pijlers en waarom ze belangrijk zijn.
De vijf pijlers van de digitale fitheid
De vijf pijlers van de digitale fitheid zijn:
- Digitaal bewustzijn
- Digitale hygiëne
- Digitale vaardigheden
- Persoonlijk kennismanagement
- Persoonlijke groei met behulp van technologie
Wij vertellen graag over elke pijler wat het precies is en waarom het zo belangrijk is. Daarnaast geven wij ook bij elke pijler een aantal tips en tricks om jouw digitale fitheid te verbeteren.
Digitaal bewustzijn
De wereld wordt met de dag steeds digitaler. Zo wordt papier vervangen door schermen, fysieke tools door apps en worden bestanden opgeslagen in de cloud. Het is daarom van belang dat je hier bewust mee omgaat. Dus goed beseffen dat je business of organisatie de online bezigheden nodig heeft. Daarom moeten er digitale werkomgevingen worden gecreëerd. Stel bijvoorbeeld met elkaar af waar je bestanden opslaat, en hoe je deze met elkaar deelt. Of bespreek welke applicaties je gaat gebruiken op het gebied van management en communicatie. Verdiep je iets meer in de digitale wereld en ga er meer bewust mee om.
Tips voor digitale bewustzijn:
- Lees je in op het gebied van digitale ontwikkelingen
- Richt een digitale omgeving in voor thuiswerkdagen
- Vind een balans tussen offline en online bezigheden.
Digitale hygiëne
Bedrijven worden steeds meer digitaal en dat zorgt ook voor meer data in de cloud. Het is daarom zeer belangrijk dat deze data goed wordt gewaarborgd. Dat is ook waar de digitale hygiëne om draait. Het veiligstellen van jouw online data. Dit gaat zowel om het beschermen van privé bestanden als het beveiligen van jouw accounts. Het is essentieel om solide wachtwoorden te creëren. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je account(s) gehackt worden, of dat je data openbaar wordt gezet.
Tips voor digitale hygiëne:
- Gebruik goede wachtwoorden die bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens
- Maak duidelijke afspraken over welke software je als kantoor gebruikt
- Gebruik in openbare plekken waar wifi gratis is een VPN
- Gebruik geen (onbekende) USB-sticks.
Digitale vaardigheden
De implementatie van digitalisatie in het werkgebied zou moeten leiden tot meer automatisering en minder werkdruk. En dat is voor sommige activiteiten ook gelukt mits je efficiënt te werk gaat. Maar dit is helaas (nog) niet voor iedereen weggelegd. Dit komt door gebrek aan kennis en vaardigheden op het digitale gebied. Uiteindelijk zal dit weer leiden tot meer stress en een chaotischer leven. Deze pijler richt zich daarom juist op de digitale vaardigheden. Het helpt jou efficiënter te werk te gaan en verlicht de stress die komt kijken bij de online bezigheden.
Tips voor digitale vaardigheden:
- Lees je meer in over de technologie
- Experimenteer met verschillende programma’s
- Schrijf op wat je precies leert
- Ga bewust om met de vaardigheden die jij wilt verbeteren.
Persoonlijk kennismanagement
Het zou goed kunnen dat je met de dag steeds meer leert over relevant en actuele onderwerpen. De kennis van het personeel wordt steeds groter en het zou handig zijn als iedereen daar van profiteert. Het is namelijk zonde als iemand zijn kennis niet zou delen. In het werkgebied kan daar bepaalde management op worden toegepaste. Hoe gaat men om met nieuwe kennis en hoe wordt deze kennis opgeslagen en gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke artikelen opslaan in overzichtelijke mappen en bestanden. Hierdoor kunnen collega’s makkelijker bij deze informatie en hoeft er niet telkens opnieuw onderzoek worden gedaan naar een bepaald onderwerp. Maak hier afspraken over en stem dit af met je collega’s.
Tips voor persoonlijk kennismanagement:
- Sla leerzame artikelen op in een openbaar bestand
- Vertel je collega’s wat je hebt geleerd
- Maak afspraken met elkaar
- Verwijs waar nodig naar een relevant artikel.
Persoonlijke groei met behulp van technologie
Wanneer wij onze kennis vergroten en blijven ontwikkelen, worden we automatisch ook een stuk efficiënter op werk en het zou zelfs kunnen leiden tot een gezonder en gelukkiger leven. De pijler ‘persoonlijk groei met behulp van technologie’ spreekt een beetje voor zich. Hoe blijf je ontwikkelen door het gebruik van technologie. Applicaties, systemen of apparaten kunnen gezien worden als technologie. Het kan ook teruggekoppeld worden naar het vorige pijler. Leer van collega’s door verschillende kennis te delen met behulp van bestanden of applicaties.
Tips voor persoonlijke groei met behulp van technologie:
- Wees bewust van de nieuwe technologieën.
- Probeer elke dag jezelf te ontwikkelen.
- Gebruik zo veel mogelijk de nieuwe snufjes.