Willy aan het woord: Merken bouwen
Als je in mijn sokkenlade kijkt, dan zie je een zee van oranje exemplaren. Ik heb vijf jaar geleden al mijn sokken vervangen voor oranje sokken, noem het maar mijn ‘Touch of Dutch’. Het was een briljante en praktische keuze om maar één kleur sokken te hebben, dat is geen nieuws. Wat wel zo kan worden omschreven is de keuze om van zoiets eenvoudigs een persoonlijk kenmerk te maken. Niet iedereen valt het op, maar mocht het nodig zijn, dan is de glimlach zo daar.
En zo zit het ook met het bouwen van een merk. Het bouwen van een merk waar je niet warm van wordt is kansloos. Het is te vergelijken met het zoeken naar een baan; ervaar ik er lol, word ik gewaardeerd, hoe haalbaar is de lat waar ik naartoe spring, en is het realistisch binnen tijd en budget? Vanuit persoonlijke ervaring kan ik je meenemen in het proces van een merk opzetten, maar ook in de stappen die volgen om het een succesvol merk te maken. En dat niet vanuit de stoffige boeken, maar vanuit de levendige en realistische praktijk.
Als je tegen mij zou zeggen dat je een merk wilt gaan bouwen, zou ik je al de volgende vragen stellen: “Waarom bouw je een merk?” en “Wat wil je ermee bereiken?”. Dat zijn fijne vragen om aan jezelf te stellen, voorafgaand aan het hele proces. Een merk kost namelijk geld en wanneer je het goed vertegenwoordigt, krijgt het ook waarde. En dat kost tijd, moeite en consistentie.
Het bouwen van een krachtig merk komt voor mij neer op de volgende 7 stappen:
- Definieer je merkidentiteit.
Om een sterk merk te bouwen, is een gedefinieerde merkidentiteit nodig. Bij merkidentiteit kan gedacht worden aan de persoonlijkheid, waarden en unieke eigenschappen van je merk. Dit vormt de basis voor alle vervolgstappen.
Een unieke naam is dan uiteraard de eerste stap van de identiteit. Je kan een beschrijvende, creatieve, abstracte of ludieke naam kiezen. Het kiezen is dan de makkelijkste stap, de meeste tijd en moeite gaat zitten in het tot leven laten komen van de naam. - Ken je doelgroep.
Het is belangrijk om je doelgroep te kennen en te begrijpen. Dat houdt in dat je moet kunnen identificeren wie je producten of diensten nodig hebben en waarom dat zo is. Dat helpt met de bepaling van de toon, stijl en inhoud van je marketing- en communicatie-inspanningen. Probeer dit zoveel mogelijk te focussen, dan weet je meteen tegen wie je het hebt, ook al is dat alleen maar voor jezelf. - Bepaal je positionering.
Bepaal waar je merk zich positioneert ten opzichte van je concurrentie. Zet de meeste unieke eigenschappen op de voorgrond en formuleer je marketingboodschap met die focus in gedachte. En hou dat eenvoudig. Klanten zijn het meest geïnteresseerd in die kern en toegevoegde waarde. - Investeer in design.
Een sterk ontworpen visuele identiteit ondersteunt de eerdere stappen. Je visuele identiteit omvat onder andere het logo, een kleurenschema en typografie. Dat hoeft natuurlijk niet allemaal in één keer klaar te zijn, maar met een brede basis kun je eenvoudig schakelen en uitbreiden. - Ontwikkel een merkstrategie.
Nadat de bovengenoemde beslissingen genomen zijn, is het tijd om een strategie te ontwikkelen over hoe je je positionering wil communiceren. Van je visuele identiteit, tot het creëren van content, tot het bepalen van je tone-of-voice. Dit pas je toe in al je uitingen, van de website tot autoreclames. - Wees consistent.
Consistentie is de sleutel tot het bouwen van een sterk merk. Zorg ervoor dat alle marketing en communicatie-inspanningen consistent zijn in toon, stijl en visuele identiteit. Zo ben en blijf je herkenbaar! - Monitor en pas aan.
Als laatste monitor je de prestaties van je merk en pas je de strategie aan indien dit nodig is. Zo blijf je optimaliseren en kun je het beste je doelen bereiken.
Maar dit is natuurlijk ook niet waterdicht. Als een merk staat en je product voldoet aan de verwachting, dan begint het sales traject pas echt!
Ben je benieuwd naar mijn mening over jouw merk? Of wil je meer weten over het ontstaan van Hermit Dutch Coastal Gin, DutchGiraffe, WPMagazines of ElineSpreekt? Schroom niet om contact met mij ([email protected]) op te nemen, of hou een oogje in het zeil voor mijn volgende blog!